På sykkeltur langs deler av Gøta Kanal 30/8 – 3/09 2018

Vi dro fra Brumunddal torsdag ettermiddag, og hadde som første delmål Arvika hvor vi hadde tenkt å ta første overnatting helt nede ved kaia. Det ble litt bunkring i Charlottenberg før vi ankom. Men etter en stund med litt TV-titting så ble det mindre og mindre strøm på bodelsbatteriet, noe vi også opplevde siste natt på vår siste tur til Valdres. Batteriet er 1 år gammelt, og vi har montert solcelleanlegg, så dette skal jo ikke skje. Men det gjorde det allikevel. I Tøreboda lå vi på strøm og ladet batteriet hele tiden, så der var det selvfølgelig ikke noe problem.
Etter vi kom hjem satte vi bilen på verkstedet. Enten er det en «støm-tyv» i bilen, eller så er batteriet ødelagt.

Vi dro videre fredag morgen og målet var Göta Kanal som strekker seg hele 190 km gjennom Götaland.
Det var statsråden Baltzar von Platen som startet byggingen av  kanalen i 1810. Og den er et mektig syn. Av strekningen på 190 kilometer er 87 av dem håndgravd – av 58.000 soldater som brukte over 20 år på arbeidet! Navnet skriver seg fra området den går gjennom, Götaland.
Göta Kanal har 58 sluser, starter i Sjötorp ved Vänern, og går til Mem ved Östersjön.

For tre år siden var vi for første gang ved kanalen, nærmere bestemt så leide vi oss en campinghytte på Tøreboda Camping & Bad.
Derfra syklet vi langs kanalen ned til Sjøtorp som er der hvor kanalen egentlig starter, og vi hadde også tenkt å sykle andre veien til Tåtrop, men på grunn av uvær ble ikke det noe av.
I 2017 kjøpte vi oss bobil. og da dro vil til en liten, koselig camping litt lenger vest for Tøreboda, og den het Jonsboda Cafe & Camping

I Jonsboda er det ikke så mye som skjer når det ikke er konserter på sommeren, mens i Tøreboda er det både butikker og restauranter. Begge plassene kan varmt anbefales. I år falt valget på Tøreboda og vi fikk en kremplass helt ute ved kanalen.

Lørdag morgen våknet vi til sol fra skyfri himmel, og etter en god lang utendørs frokost, så satte vi avgårde på syklene i retning av Sjøtorp. Dit er det ca 20 km.
Når du sykler på sykkelstier 1 meter fra kanalen, så får en et annet inntrykk av naturen. Vi passerte flere bondegårder med nygjerrige kuer, og syn og luktesans blir skjerpet. Det er mange sluser på vei ned til Sjøtorp, og det er morsomt å se båtene bli sluset igjennom.
I Hajstorp, bare 4 km fra Tøreboda, er det også en kjempekoselig kafe med hjemmebakte kaker og smørbrød. Her er det helt topp å bare sitte og glo.

Nede i Sjøtorp er det også koselig og mye liv og røre. spesielt på sommeren. Nå var sesongen på hell, og alt foregikk i et roligere tempo. Etter et par solide rekesmørbrød så satte vi kursen til Tøreboda igjen.
Når du sykler langs kanalen treffer du veldig mange turister på knall røde leiesykler. Noen av disse har variabel balanseferdighet og har noe vanskelig for å holde til høyre. Så vær obs!! Men det verste er at ingen bruker hjelm 🙁
Vi stoppet på Hajstorp og tok en kaffe og så på en slusing av en forholdsvis stor engelsk båt.

Resten av dagen ble det restitusjon og grilling utenfor bilen.

Søndag var vi igjen klare for en sykkeltur, nå til Tåtorp. En tur på ca 17 km.
PÅ vei til Tåtorp sykler vi forbi Sveriges minste ferge (se bildet) og Jonsboda Kafe & Camping hvor vi lå noen dager i fjor. Der sto det bare et par bobiler i år. Når vi kom til neste lille bebodde plass, og faktisk en ganske stor camping som heter Wassbacken camping så punkterte Lars Ove.
Fram med lappesaker og så var det i orden igjen.
I Tåtorp, som er den siste slusen før man må ut i innsjøen Viken er det heller ikke så mye som skjer, men vi hadde med både kaffe og mat, så vi rastet og slappet av.
Resten av dagen ble det restitusjon og tilbereding av middag på grillen.

Mandag var hjemreisedag, og bilen ble pakket. Vi bestemte oss for å kjøre Vänern rundt, og det ble 499,9 km den dagen før bilen ble parkert.
Turen var som forventet kjempefin, og vi har bestemt oss for å ta samme turen neste år.

Bilder:

Kaien i Arvika
Utsikt fra bilen i Arvika
Kremplassen i Tøreboda!!
På vei til Sjøtorp
Sluser ved Hajstorp og kafferast
Sveriges minste ferje i Tøreboda
Punktering
Tåtorp. siste sluse før sjøen Viken

Share This:

2 thoughts on “På sykkeltur langs deler av Gøta Kanal 30/8 – 3/09 2018

 1. Lars Klevan 05/09/2018 at 18:31

  Hei Lars Ove

  Hyggelig å lese reisebrevene dine. Det er første året vi også kjører rundt med bobil.
  Tidligere år har vi campet med campingvogn.
  Tidligere turer som du har vært på har falt ut av nettsiden din. Får bare opplyst at sidene ikke finnes.
  Hadde vært koselig og inspirertende å lese om påsketuren og europaturen deres også.
  Håper disse kommer opp igjen.
  Mvh.
  Lars Klevan

  • Lars Ove Wangensteen 06/09/2018 at 06:42

   Hei

   Takk for tipset og tilbakemeldingen. Jeg bygde om litt på menystrukturen i går, og da skjedde det en feil.
   Nå er den rettet opp, og du kan lese så mye du orker 🙂

   Mvh
   Lars Ove

Legg igjen en kommentar