1. – 11. juni 2024

Hamar – Arvika – Kristinehamn – Lyrestad – Stegeborg – Oskarshamn – Jönköping – Kristinehamn – Arvika – Hamar:

Lørdag 1. juni bar det ut på veien igjen. Og nok en gang ble det en Sverige-tur. Noen kjente steder – og noen ukjente.

Lørdag 1. juni: Hamar – Arvika – 178 km

Første etappe ble som så mange ganger før; Arvika. Været var strålende, så det ble bare å sitte utenfor bilen og nyte det flotte sommerværet. Mange biler denne dagen også.

Søndag 2. juni: Arvika – Kristinehamn – 108 km

Kristinehamn (gjestehavna) er også et sted vi ofte har besøkt, og liker oss godt. God plass da vi kom, men ble nærmest fullt i løpet av kvelden. Det var så varmt at vi måtte ta ut markisen for å få litt skygge. Men skal ikke klage på det, det er jo dette vi har lenget etter. Vi har ikke behov for strøm, så døgnprisen var kr 250,-. Kr 325,- hvis man vil koble seg på strøm.

Det ligger en thai-restaurant like ved plassen. Der har vi ikke vært før, så denne gangen ville vi ta en lunsj der. Det viste seg å være god mat til en rimelig penge.

Vi bestemte oss for kun en natt i Kristinehamn denne gangen. Lyrestad ved Göta kanal var neste mål.

Mandag 3. juni: Kristinehamn – Lyrestad – 64,5 km

Stellplassen i Lyrestad er heller ingen ny plass for oss. Her har vi vært flere ganger. En populær plass som ligger tett på kanalen. Det er ofte ventetid på å komme inn. Ihvertfall i ferietider og hvor været er bra. Men her er det som stellplasser ellers; det drar og kommer noen hele tiden.

Nytt av året er at plass 1-5 er dedikert forhåndsbooking. Dette visste ikke vi, men vet ikke om vi hadde booket på forhånd om vi hadde visst. Hadde nok uansett satset på en drop-in-plass. Prisen for en drop-in-plass er kr 250,- inkl strøm, mens på bookingplassene må man betale kr 100,- mer – altså kr 350,- pr døgn. Hvis man vil booke er adressen: gotakanal.se

Alle vil jo helst i første rekke ut mot kanalen, også vi. Vi kom ganske tidlig, så vi sto og speidet en stund og så om noen pakket sammen. Og det var det noen som gjorde. Så vi fikk plass ut mot kanalen og var veldig fornøyde. Bestemte oss for å være der i to netter. Været var ganske bra, men en del vind. Fikk syklet begge dager. Bestandig koselig å sykle langs Göta kanal, særlig når en har kommet såpass langt ut i sesongen at båttrafikken har startet. Og det var noen båter her nå.
Og Tommy sheriff var som før på plass for å ta betaling og slå av en prat. Han er og ser etter tre ganger om dagen, og vil at alle skal ha det bra. På kveldsrunden blir han gjerne påspandert en liten dram. Koselig at det fortsatt er mennesker som ham og ikke bare automater som det blir flere og flere av.

Under oppholdet ble det også en lunsj på pizzeriaen på hjørnet oppi gata.

To flotte døgn hadde vi her før ferden gikk videre til mer for oss ukjente steder.

Onsdag 5. juni: Lyrestad – Stegeborg – 216 km

Vi hadde lyst til å besøke østkysten av Sverige. På østkysten sør for Stockholm har vi ikke vært før, så vi ønsket å utforske den litt mer. Vi hadde fått et tips om Stegeborg hadde en fin bobilplass, så vi bestemte oss for å sette kursen dit.

Stegeborg er et veldig lite sted. Ligger ca 20 mil sør for Stockholm. Så ikke engang en matbutikk. Men vi hadde handlet inn i Söderköping, som vel er den nærmeste byen av noe størrelse. Sentrum av Söderköping ligger ca 18 km fra Stegeborg. Men det stemte at de hadde en veldig fin bobilplass nede på havna. En ganske stor båthavn. Forskjellige priser etter hvor nær vannet du sto. Ved innkjørselen var det en oversiktstavle med røde og grønne lys, slik at en kunne se hva som var ledig. Veldig greit system. Så betalte man på nett. Her var det mulig å forhåndsbooke, så derfor var det fint å se hva vi kunne velge i. Vi valgte en plass i annen rekke; kr 370,- inkl strøm. Ganske dyrt synes vi, men plassen var fin. Servicehuset var et stykke unna, men vi hadde ikke behov for å benytte det. Her var muligheter for tømming og vannpåfylling, og det var også en camperclean til gratis benyttelse hvis man ønsket det. Det var også en kafè i området, men denne sjekket ikke vi ut noe nærmere.

Været var litt så som så; da vi kom sånn midt på dagen ble det et voldsomt regnvær, men dette gikk over og vi kunne sitte ute resten av ettermiddagen.

Dette var dagen før Sveriges nasjonaldag og mange hadde nok fri og langhelg i forbindelse med det. Det kom ihvertfall mange biler etterhvert og også mange som dro ut i båtene sine. Vi tenkte at en natt greide seg her, og ville dra videre sørover neste dag.

Torsdag 6. juni: Stegeborg – Oskarshamn – 171 km

Vi tenkte litt på å besøke Kalmar og Öland. Men nå var det meldt litt dårligere vær, så vi droppet det og peilet oss heller inn på Oskarshamn. Her var en stor bobilplass på havna. Det var mange biler da vi kom. Men vi fikk en grei plass, dog ikke i første rekke. Men det syntes vi ikke gjorde noe. Her var prisen kr 300,- uten strøm. Det skal være plass til 26 biler her ifølge Campercontact, men hver ettermiddag fyltes det opp og mange som kom litt sent fikk ikke plass.

Været var veldig varierende, fint innimellom regnskurene. Vi likte denne plassen og bestemte oss for to døgn. Den ligger bynært, og Oskarshamn opplevde vi som en koselig liten by.

Lørdag 8. juni: Oskarsham – Jönköping – 176 km

Vi hadde i utgangspunktet tenkt å kjøre vestkysten av Sverige hjemover igjen. Men nå var det meldt veldig dårlig vær der. Så vi bestemte oss for å dra rett innover i landet igjen. I Jönköping har vi heller aldri vært med bobil. Så GPS’en ble plottet inn dit. Etter å ha fått bunkret litt igjen fant vi den bobilplassen vi hadde sett oss ut. Men her syntes vi ikke det var noe koselig selv om vi kun skulle være et døgn. Så da studerte vi videre på Campercontact og fant en plass i Husqvarna (Alviksvägen), som ligger ca 4 km utenfor sentrum av Jönköping. Så den peilet vi oss inn på.

Her er det 12 plasser, og det var ledig da vi kom. Men også her fyltes det opp i løpet av ettermiddagen, og flere som var innom måtte bare reise igjen. Dette viste seg å være et idyllisk sted. Plassen er asfaltert og jevn. Prisen er kr 200,- inkl strøm. Rett over veien (som er en gangsti) er det et stort offentlig grøntområde og badestrand. Det er også et offentlig toalett tilgjengelig.

Men værgudene var ikke på vår side nå. Det plaskregnet stort sett hele ettermiddagen. Men fikk gått en liten tur i nærområdet mellom regnskurene. Men et koselig sted som vi gjerne kommer tilbake til hvis vi er på de kanter.

Søndag 9. juni: Jönköping – Kristinehamn – 213 km

Vi hadde litt begrenset tid på denne turen pga diverse gjøremål hjemme. Så vi måtte bare legge opp resten av dagene med tanke på at vi måtte være hjemme tirsdag 11. juni. Så da ble det denne dagen en ny tur til Kristinehamn. I motsetning til for en uke tidligere med stekende sommervær, var det nå kaldt og regn. Så det snur fort. Nå gikk mange med lue og allværsjakker i motsetning til shorts og singlet en uke tidligere. Men sånn er det, været får vi ikke gjort noe med.

Vi kom ganske tidlig denne dagen også, og en del biler var det der og flere kom utover ettermiddagen. Men helt fullt var det ikke. Ikke så mye som skjedde denne dagen, det ble bare innekos.

Mandag 10. juni: Kristinehamn – Arvika – 104 km

Arvika har visst blitt et fast sted for oss å overnatte på disse Sverige-turene våre. Men veldig greit å stå på grusplassen nedenfor jernbanen. Koselig å stå med utsikt utover Glafsfjorden. Skiftende vær; regn og sol om hverandre og en del vind. En god del biler også denne mandagen, så tydelig at det er mange bobiler ute på tur. En tur på beina mellom regnskurene ble det heldigvis, blant annet gjennom den flotte parken rett ved:

Tirsdag 11. juni: Arvika – Hamar – 178 km

Så var det dags for å reise hjem og vips så var denne turen historie også. Men en fin tur har det vært, og noen nye steder har vi fått besøkt.

Guri og Lars Ove

 

Share This:

Legg igjen en kommentar