Påsken 2024

Påsken ble debut for bobilsesongen 2024. Bilen ble hentet fra vinterlagring, hvor den hadde stått siden slutten av oktober. Siden vi har hytte på fjellet brukes den mye om vinteren. I år har det vært forferdelig snørikt, og det har vært mye snømåking. Så nå var vi lei det og ville bort fra denne snøen.

Vi hadde bestemt oss for å besøke Lysekil på den svenske vestkysten – som i fjor. Der likte vi oss godt og det er bynært samtidig som det er flotte turmuligheter. Vi hadde ca 2 uker på oss til denne reisen, da vi måtte være hjemme til 8. april pga avtaler her hjemme. Vi startet turen 22. mars (fredag før palmesøndag).

Men vi hadde også lyst til å reise nedover Danmark og litt inn i Tyskland, så vi bestilte en ferge fra Gøteborg til Fredrikshavn på fredag 5. april. Utover det hadde vi ikke planlagt noe nærmere. Det fikk vi ta underveis.

Uansett var det godt å være ute med bobilen igjen.

Reiserute (hvor vi overnattet):

Hamar – Arvika – Lysekil – Hönö – (ferge fra Gøteborg) – Frederikshavn – Flensburg – Schleswig (Kart 1)
Schleswig – Ribe – Vildsund – Hirtshals (ferje til Larvik) – Larvik – Eidsvoll – Hamar (Kart 2):

Fredag 22. mars 2024 – Hamar – Arvika – 240 km

Vi gjorde klar bilen og kjørte fra Hamar på ettermiddagen fredag før palmesøndag. Såpass sent da vi skulle besøke familie på Råholt på turen til Arvika. Kom frem utpå kvelden og spiste litt før vi skulle ha den første overnattingen i bobilen denne sesongen. Vi parkerte på gratisplassen nedenfor jernbanen. Her har vi overnattet mange ganger tidligere. Det var overraskende mange biler som sto her, men god plass til oss. Tydelig at påskeutfarten hadde startet.

Lørdag 23. mars 2024 – Arvika – Lysekil – 233 km

Lørdag morgen – etter en god frokost – startet vi ferden mot det egentlige målet i første omgang; Lysekil. Det går flere veier dit, men vi valgte å kjøre riksvei 162. Vi ankom Fiskehamnen i Lysekil ca kl 13.00. Kun to plasser ledig da vi kom. Dette er en populær bobilplass. Solen tittet såvidt frem, men det var en sur vind. På ettermiddagen begynte det å regne.

Vi ble her i 4 netter. Prisen er kr 260,- svenske inkl strøm pr natt. Tømming av do (camperclean) skjer på naboplassen ca 300 m borte. Vann måtte hentes på samme plass, da det kun er sommervann på Fiskehamnen – og det var pga temperaturen ikke satt på ennå.

I Lysekil er det flotte turmuligheter. Og det var ut på tur hver dag. Flott å gå på svabergene og langs turstiene. Det er veldig fint tilrettelagt. Samtidig er bobilplassen veldig bynær og det finnes en stor og flott ICA-butikk rett bak.

Men etter 4 døgn ville vi flytte på oss. Så vi siktet oss inn på øyene utenfor Gøteborg som neste mål.

Onsdag 27. mars 2024 – Lysekil – Hönö – 125 km

I fjor høst overnattet vi på havna på Öckerö, og tenkte vi skulle gjøre det samme nå. Over til disse øyene går det gratis bilferje (som er vanlig i Sverige) og vi kjørte til havnen. Men vi tenkte ikke på å sjekke om den var åpen på denne tiden av året. Det var jo såpass tidlig at båtene ikke var satt på vannet ennå, så her var det ikke plass til bobiler nå. Men fra ca 1. mai skjønte vi at bobilplassene var tilgjengelige. Men vi så en annen plass hvor det sto bobiler. Det var på Röda Hamn på Hönö. Så vi kjørte dit. Sto flere bobiler her også, men det var heldigvis en ledig plass til oss. Et par norske biler, resten var svenske.
Pris her; kr 210,- svenske pluss strøm.

Her ble vi i to netter. Varierende vær, men vi fikk oppleve såpass sol at vi kunne ta ut bord og stoler og sitte ute et par timer. Ellers var det turmuligheter på svabergene her også. Så dette er nok en perle på sommerstid.

Fredag 29. mars 2024 – Hönö – Gøteborg – Frederikshavn

Denne fredagen hadde vi bestilt ferje (Stena Line) fra Gøteborg til Frederikshavn. Dette er en ferje som tar 3 1/4 time. Vi skulle ta ferjen kl 15.45 med ankomst Frederikshavn kl 19.00. Siden det ikke er lange biten fra Hönö til Gøteborg hadde vi god tid denne dagen. Så da tok vi en runde på øyene, til blant annet Fotö. Her har vi kjørt tidligere og synes det er veldig koselig der. Vi kjørte utom bobilplassen og det viste seg å være helt fullt. Men siden vi skulle med ferjen var det ikke aktuelt å overnatte uansett, men tydeligvis en populær plass dette også.

Så var det å kjøre til kaien i Gøteborg og vente på at båten til Fredrikshavn skulle gå. Den var i rute. Litt kjedelig tur, men billigste måte for oss å komme oss videre nedover mot Tyskland på. Vi betalte vel kr 2000,- for to voksne + bobil for denne reisen.

Vi ønsket ikke å kjøre videre da vi ankom Frederikshavn, så vi kjørte direkte til Fredrikshavn Marina for en overnatting der før videre kjøring gjennom Danmark neste dag. Pris her kr 260,- danske pluss strøm.

Lørdag 30. mars 2024 – Frederikshavn – Flensburg – 358 km

Danmark ble en transportetappe på vei sørover. Vi kjørte E45 nedover. Målet var Flensburg. Trafikken fløt bra. Lite trafikk til tider, men ved de større byene var det tettere. Vi så en ulykke i motgående felt litt lenger sør i Danmark. En motorsyklist hadde veltet. Motorsyklisten satt i veibanen, og fikk mye hjelp, så det så ut som det hadde gått forholdsvis bra heldigvis. Men det ble lange køer nordover på grunn av ulykken. Selv fikk vi en steinsprut i frontruta, som ble til en sprekk, så den må nok skiftes.

Vi ankom Flensburg i ett-tiden, og da var det ganske fullt på bobilparkeringen ved Citti. Men vi fikk en plass og slo oss til. Denne plassen er veldig populær siden den er gratis og ligger rett over gaten for Citti kjøpesenter. Vi har vært her mange ganger tidligere. Så ble det litt handling på Citti før vi slo oss til ro for kvelden/natten. Det var ikke noe utevær, så kosen måtte vi ta inne i bilen. Her kommer og drar biler hele tiden, men når kvelden kom var det nesten fylt opp igjen.

Søndag 31. mars 2024 – Flensburg – Schleswig – 44 km

Vi liker oss godt i Schleswig. Så vi satte snuta til bobilplassen ved havna. Det er jo kun vel 4 mil fra Flensburg, så vi kom forholdsvis tidlig frem. Her var det nå romslig med plass og det var ledig i første rekke ut mot sjøen. Tydelig at påsken var på hell og mange hadde vendt snuten hjemover. Ikke alle bobilfolk som er pensjonister….

Prisen var 23 euro pr natt inkl strøm, vann, tømming og kort til serviceanlegget. Kortet må vi betale et depositum på 20 euro for. Serviceanlegget på selve plassen var nå under restaurering så det var serviceanlegget i havnekontor-bygningen som måtte benyttes i tilfelle man ville bruke de fasilitetene.

Her ble vi i 2 netter. Veldig varierende vær, tidvis mye regn. Men også såpass opphold at det ble en lang tur i området. Plassen ligger bynært, men også fine turmuligheter langs sjøen. Middag både søndag og mandag fortærte vi på havnekafeen som ligger helt inntil bobilplassen. Her selges også ferske rundstykker hver morgen.

Tirsdag 2. april 2024 – Schleswig – Ribe (via Aabenraa) – 183 km

Siden det var så dårlig vær så bestemte vi oss for å sette ferden nordover igjen denne første arbeidsdagen etter påske. Vi hadde lyst til å prøve ut Aabenraa i Danmark, og satte på GPS’en med mål havna der. Vi har tidligere kjørt forbi, men aldri overnattet. Vi kom frem, og så at plassen var stengt med bom. Så vi betalte for en natt da vi måtte ha kode for å komme ut av bommen igjen, og vi hadde jo tenkt å stå her. Men da vi kom inn på plassen var det nesten oversvømmelse der – og veldig grisete – etter alt regnværet. Så ikke så trivelig synes vi. Etter å ha diskutert litt om vi skulle bli eller ikke fant vi ut at vi kjørte videre til tross for at vi hadde betalt. Prisen var 150 danske kroner.

Vi hadde ikke lyst til å kjøre samme veien som vi hadde kjørt nedover, så vi dro tversover landet og pekte oss ut Ribe på kartet. Byen regnes som Nordens eldste by med historie tilbake til 700-tallet. Her skulle det være en gratis bobilplass nær byen; P-plads Syd med plass til 20 biler. Vi ble litt usikre da vi kom frem her, for det sto parkert personbiler overalt. Så vi lurte på om dette var riktig plass. Vi kjørte en runde – og havnet i sentrum – og så tilbake til denne plassen. Etter nærmere ettersyn så vi at oppmerkingen var for store biler, og det sto et par bybobiler der blant personbilene. En ledig plass fant vi og parkerte der. Vi fant ut at dette måtte være riktig sted. Det var tømmemuligheter for do og gråvann og vannpåfylling på sommeren. Nå var vannet stengt.

Vi parkerte ganske tidlig, og det vi så da klokka var rundt 15.00 var at de som eide personbilene kom. Dette var tydelig skoleelever, så tydeligvis en videregående skole i nærheten. Og det var her de parkerte. Det så vi morgenen etter også, da kom de tilbake. Forøvrig kom det mange bobiler etter hvert som dagen skred frem, spesielt mange tyskere.

Vi fikk ikke sett mye av byen denne gangen. Fryktelig dårlig vær. Men vi fikk jo den kjøreturen gjennom der og det så ut som en veldig koselig by. Så en by vi har lyst til å komme tilbake til en annen gang.

Onsdag 3. april 2024 – Ribe – Vildsund (v/Thisted) – 205 km

Det neste målet vi staket ut var Thisted. Vi så litt på overnattingsmuligheter og fant en havn ca en mil sør for selve Thisted by; Vildsund havn. Dette er en liten havn; plass til 60 båter og 6 bobilplasser. Prisen var kr 150 danske inkl strøm og alt av andre fasiliteter. Vi ble tatt imot av en koselig kar som var ansvarlig for havna, og vi følte oss veldig velkomne, så vi bestemte oss for å ta en overnatting her. En bil i tillegg til oss.

Været var fortsatt dårlig og det blåste surt og regnet hele oppholdet. Så ikke så fristende å være ute. Men dette mente vi måtte være en knallfin plass når været og temperaturene ble litt bedre. Det var en stor Rema 1000-butikk i nærheten, samt cafe og bensinstasjon. Så skilt til turstier også, så sikkert fine turmuligheter også.

Torsdag 4. april 2024 – Vildsund – Hirtshals – 141 km

Et par dager tidligere hadde vi bestemt oss for å ta Color Lines Superspeed fra Hirtshals til Larvik hjem på fredag 5. april. Den skulle gå kl 12.15, så da ønsket vi å overnatte i Hirtshals fra torsdag til fredag. Vi valgte overnatting på Banegårdsplassen i Hirtshals. Her er kort vei til fergekaien. En må betale på automat ved innkjørselen, som er sperret med bom. Prisen er kr 100 danske, og det er muligheter for tømming av doen, men ikke vann til å skylle med. Så finnes det søppelkasser her, men ikke noe mer. Det var helt tomt på plassen da vi kom. Etter hvert kom en tysk bil, men flere kom det ikke. Så kun to biler denne natten. Selv om det er nært til jernbanen ble vi ikke forstyrret av togene. Vi sov godt natten igjennom.

Fredag 5. april 2024 – Hirtshals – Larvik (Color Lines Superspeed)

Det var god plass på båten på denne overfarten. Vi hadde ikke forhåndsbestilt noe mat eller plass, men her var det så tynt med folk at det ikke var noe problem å få seg plass der en ville. Så vi bestilt lunsj-buffet og hadde plassen vår over hele overfarten. God mat som en kan ta seg god tid til å spise.

Båten ankom Larvik kl 16.00. Vi bestemte oss for å overnatte i Larvik da det dagen før hadde kommet et skikkelig snøfall på Østlandet. Så litt bustete føre osv gjorde at vi tok den bestemmelsen. Vi søkte opp bobilplasser i Larvik, og fant Larvik bobilhavn. Her sto det noen bobiler fra før, og flere kom etterhvert. Pris kr 200,-. Betalingsmåte er Vipps, eller å legge kontanter i en konvolutt i en postkasse hvis man ikke har Vipps. Dette gjelder vel særlig utlendinger.

Plassen brøytes ikke om vinteren, så det var ganske slapsete der etter snøfallet dagen før. Men det hadde begynt å tine. Men underlaget er asfalt, så det var ikke så farlig. Verre hvis underlaget er grus og jord….

Lørdag 6. april 2024 – Larvik – Eidsvoll – 205 km

På vei fra Larvik skulle vi innom Ferda i Sem utenfor Tønsberg. Det var Ferdadagene og de hadde blant annet dopapir og blåposer til å ha i doen på tilbud. Så vi kjøpte et lite lager av det, forbruksvarer som er gode å ha en del av utover.

Videre skulle vi innom familie på Råholt v/Eidsvoll, og da bestemte vi oss for å overnatte på bobilplassen i Eidsvoll. Her sto det et par biler fra før, og enda et par kom etter oss. Blitt en fin plass nær sentrum – som er gratis. Fasiliteter deles med båtfolket, og det koster noe å bruke de. Men de fasilitetene hadde ikke vi behov for å teste ut nå.

Søndag 7. april 2024 – Eidsvoll – Hamar – 71 km

Så var dagen kommet for å reise helt hjem. Vi var litt spente på hvor mye snø som lå igjen etter det som hadde kommet. Og det lå en del, men det hadde også tint mye siden torsdag. Hovedveiene var bare, men sideveiene var fortsatt litt bustete. Men vi fikk parkert bobilen, tømt den for alt som skulle tømmes, og da var det bare å begynne å vaske og rydde det vi hadde brukt i løpet av disse vel 2 ukene.


Det var deilig å være i gang med bobilsesongen igjen. Selv om ikke været har vært det beste, så er man på tur og koser seg. Til høsten skal vi igjen ut på en 2 måneders tur til Spania, med avreise midten av august. Frem til da blir det etter planen bare noen småturer i Norge og Sverige. Men koselig det også, behøver ikke bestandig reise så langt. Tur er tur.

Denne utvidede påsketuren har gått smertefritt (med unntak av en steinsprut), og vi ser frem til fortsettelsen av bobilsesongen.

Guri og Lars Ove

Share This:

Legg igjen en kommentar